HOUSE WAGO

Location: Hamamatsu, Shizuoka, Japan
Principal use: House
Completion: 2014

Architects: MASS & HACHI
Design team: Tadafumi Masuda, Shinji Hachiya
Contractor: Infill plus

Photographs: MASS

Main structure: Wood
Construction type: New Construction
Total floor area: 107.65m²
Design term: 2013
Construction term: 2013-2014

This residence stands in the suburbs of Hamamatsu, and was designed for a young couple with children. The building consists of a two stories high rectangular box with a meter deep balcony, which functions both as a semi-outdoor corridor connecting the rooms on the upper floor, and as a roof over the ground floor entrance porch and veranda. The 10m wide horizontal opening on the balcony wall made structurally free by use of cantilever, gives character to the outer appearance of the building. The building is situated on the northern side of an irregularly shaped land plot. In the double-height ceiling LDK, the large opening creates a sense of unity with the yard on the southern side, in addition to “borrowing” the forest on the south-western wide as part of the scenery. The open interior space was designed by extending dynamically both in the horizontal and the vertical direction.

住宅 和合

所在地:静岡県浜松市
用途:住宅
竣工:2014年

設計:MASS & HACHI
担当:増田忠史、蜂谷伸治
施工:インフィルプラス

撮影:MASS

構造:木造
工事種別:新築
延床面積:107.65m²
設計期間:2013
施工期間:2013-2014

浜松市郊外に建つ、若い夫婦と子供のための住宅である。建物は2階建ての直方体のボックスに、奥行き1mのバルコニーが取り付いている構成であり、バルコニーは2階の諸室をつなぐ半屋外通路として機能すると同時に、下部は玄関ポーチや縁側の軒となり、さらにはキャンチレバーによって構造的に自由となった壁面に開けられた幅10mの水平開口が建物の外観を特徴づけている。
建物は不定形な形状の敷地の北側に配置され、LDKの吹抜空間からは、大開口を通じて南側の庭を一体的に感じることができ、南西側の森林も借景として取り込んでいる。水平、垂直方向にダイナミックに抜ける開放的な内部空間を計画した。