SUSHI HIGASHIAZABU

Location: Higashiazabu, Minato-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Restaurant, Bar
Completion: 2022

Architects: MASS & HACHI
Design team: Tadafumi Masuda, Shinji Hachiya
Contractor: TANK

Photographs: MASS
Construction type: Interior
Total floor area: 113.60m²
Design term: 2021.8-2021.12
Construction term: 2022.1-2022.3

A cavernous space gently connected through an earthen floor

Interior plan for a sushi restaurant located on the first floor of a newly built hotel along a main street in Higashi-Azabu. Within a long, narrow floor with a frontage of approximately 6m and a depth of approximately 18m, the project called for two counter seats (stage) for the sushi restaurant, one large and one small, and a wine bar.
A new facade of painted walls was installed inside the curtain wall at the entrance, and the zoning of the passageways and each area was studied as if a cave was being dug deeper and deeper from the facade. A passageway in the form of an earthen floor runs through the long, narrow floor, and a wine bar, two counter seats (stage), restrooms, and other functions are located in the area enclosed by the floor and the passageway.
The wine bar, with its vaulted ceiling reminiscent of a wine curve, and the two open counter seats (stage), separated by 3-meter-high lattice sliding doors, are connected by a goose-down earthen floor area, thus creating a space where one can feel the presence and liveliness of each place while maintaining their independence.
The counter seating (stage) is contrasted with the earthen floor space by reducing the ceiling height with a lowered ceiling and changing the flooring material, creating a sense of intimacy within the open space.

 

鮨 東麻布

所在地:東京都港区東麻布
用途:レストラン、バー
竣工:2022年

設計:MASS & HACHI
担当:増田忠史、蜂谷伸治
施工:TANK

撮影:MASS
工事種別:内装
延床面積:113.60m²
設計期間:2021.8-2021.12
施工期間:2022.1-2022.3

土間を介して緩やかにつながる洞穴空間

 

東麻布の大通り沿いに新築されたホテルの1階に位置する鮨店の内装計画。間口約6m、奥行約18mの細長いフロア内に、大小2つの鮨店のカウンター席(舞台)とワインバーの併設が求められた。

入口のあるカーテンウォールの内側に新たに塗壁のファサードを設え、そこから奥に奥に洞穴を掘り進めて行くようなイメージで通路と各場所のゾーニングの検討を行った。土間状の通路が細長いフロアを貫き、フロアと通路に囲われた領域にワインバー、2つのカウンター席(舞台)、厠所等の諸機能を配置した。

ワインカーブをイメージしたボールト天井のワインバー、高さ3mの格子引戸で間仕切られた開放的な2つのカウンター席(舞台)を、雁行する土間の領域を介して接続することで、それぞれの場所の独立性を保ちつつも、気配やにぎわいを感じられる空間のあり方を目指した。

カウンター席(舞台)は下がり天井によって天井高を抑え、床の素材にも変化を与えることで、土間の空間と対比的な設えとし、開放的な空間の中に親密感のある場所をつくり出すことを意図している。